Eötvös Loránd Technikum

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

4. nap 2016. április 16. ( szombat)

dsc 7953

Szombat már a hazaút napja volt. Kicsit szomorúak voltunk, de azért örültünk is, mert az iskolánk lehetőséget nyújtott számunkra, hogy külföldre utazhassunk és sok szép élménnyel, szakami tudással gazdagodhassunk. Reggeli után összecsomagoltunk és még egyszer utoljára meglátogattuk Rimaszombat belvárosát. Itt mindenki elkölthette még az ajándékra szánt pénzét, betérhetett egy cukrászdába egy fagyira és megvásárolhatta az útravalót.
dsc 7947dsc 7935
dsc 7940 A buszút vidáman telt el, sokat beszélgettünk és nevetgéltünk, de volt aki már az elején álomra hajtotta a fejét. Kora délután érkeztünk meg az Eötvöshöz, ahonnan mindenki saját maga utazott haza.

Ez egy újabb szép HATÁRTALANUL! kirándulás és szakmai program volt. Reményeink szerint sok ilyet fog még iskolánk megnyerni, hogy lehetőség szerint nekünk is, de az alóbb évfolyamoknak is lehetőségük legyen ilyen pályázaton részt venni.

2. nap 2016. április 14. (csütörtök)

 

Második nap korán keltünk. Fél nyolckor már reggeliztünk, majd negyed óra szünetet követően már a gépteremben ültünk és folytattuk a munkát.

dsc 7593dsc 7600
dsc 7603dsc 7614dsc 7618
dsc 7619dsc 7625

Ez idő alatt lehetőségünk nyílt, hogy a rimaszombati tanárok és az iskola rendszergazdája segítségével kis kirándulást tehettünk a Delphi programozási nyelv rejtelmeibe és az iskola számítógépes hálozatát is megismerhettük.

dsc 7632dsc 7636

Nagyon hasznos és informatív délelőtt volt. Munka után útnak indultunk, hogy további élményeket gyűjthessünk. A mai napi túra Zólyomba és Besztercebányára vezetett. Zólyomban megtekintettük a méltán híres XIII. századi vadászkastélyt, várat, amely Balassi Bálint emlékét őrzi.

dsc 7641dsc 7644dsc 7658Érdekes volt látni, hogy a Balassi emlékművet egybként magyarországi iskolák rendszeresen koszorúzzák.
dsc 7662dsc 7666 

Ez után ki-ki maga is felfedezhette Zólyom belvárosát, mivel a kastélyban tett látogatást követően kaptunk egy kevés

szabadidőt. Ekkor lehetőségünk nyílt az ajándékok és a szuvenírek megvásárlására is. Ez után buszra szálltunk és átrobogtunk Besztercebányára.
                        dsc 7697dsc 7705

dsc 7706dsc 7710
Itt a történelmi belváros játuk körbe, megnéztük a helyi emlékműveket és bejártuk a kis, hangulatos utcáskákat is. Este hol fáradtan értünk a szállásra, vacsora után sokáig beszélgettünk eddigi élményeinkről és a még előttünk álló feledatokról.dsc 7722

3. nap 2016. április 15. ( péntek)

 

Délelőtt újab szakmai program következett, befejeztük az előző nap elkezdett munkát, finomítottunk a kész terméken, illetve átbeszéltük a megvalósítás menetét és a közösen szerzett tapasztalatokat. A vendéglátó iskola tanárai bepillantást nyújtottak az ő általuk használt és tanított programozási nyelvbe - mint amilyen a  Delphi -, valamint az iskola rendszergazdája elmagyarzta az iskola számítógépes rendszerének felépítését és működését. Minthogy ez a terület is az itthoni szakmai felkészítésünk része, ezért hasznos volt más szemszögből, egy máshogyan kiépített rendszer tapasztalataiből okulnunk.
dsc 7812dsc 7807
dsc 7783

A délután először Domicába utaztunk. Itt bejutottunk a világörökség részét képező Baradla-cseppkőbarlangba, ahol egy órás túra során csodálhattuk meg a barlang legcsodálatosabb, a nagyközönség által legtöbbet látogatott "termeit." Sajnos, mivel a vízállás ezt nem tette lehetővé, barlangi csónaktúrán nem vehettünk részt.
dsc 7828dsc 7835
dsc 7831Domicától búcsút intve robogtunk tovább Rozsnyóba, ahol egy rövid városnézés után mentünk tovább.
dsc 7867dsc 7880

A legfőbb látványosság a Betléri kastély. A kastély sokáig az Andrássyak tulajdonában volt. A hely érdekessége, hogy eredeti állapotában maradt meg, mint küllemét, mint belső felszereltségét tekintve. A kastélyon belül trófeakiállítást - még egy komplett elefántfeljet - és múmiakiállítást is megszemlélhettünk, melyek legnagyobb meglepetésünkre az Andrássyak akkori magántulajdonát képezték. Érdekesség volt továbbá, hogy az Andrássyék által alapított magán vadaspark adott otthont az első hazai jegesmedvének is!
dsc 7897dsc 7930Jó hosszúra sikeredett ez a nap is, jól elfárdtunk a végére, de a teljes siker érzése azért minden fárdalmat feledtetett velünk. Jól esett a vacsora és végre-valahára vízszintesbe kerülni a nap végén, de alvásról szó sem lehetett, mivel minden hátralévő pillanatot ki szerettünk bvolna ahsználni, melyet Szlovákiában együtt tölthettünk.

1. nap 2016. április 13. (szerda)

 

Szerda reggel már mindenki nagy várakozással tekintett az indulás elé. Ugyan az indulást reggel 8:00 órára terveztük, de a busz már fél nyolcra az iskolánknál volt és szinte mindenki megérkezett negyed órával az indulás előtt. Gyors búcsúzkodás az iskola vezetőitől és a felkészítő tanárainktól, felvettük a szlovákiai tanároknak és diákoknak szánt ajándékokat és már úton is voltunk. Útközben felvettük idegenvezetőnket is, Mikit, majd irány a határ!

Az út nagyon jó hangulatban telt sokat beszélgettünk és nevetgéltünk, de tersmészetesen, mivel nagyon izgultunk az előttünk álló feladat miatt, átbeszéltük az előttünk álló feladatokat. Nem kellett sietnünk, mivel a rimaszombati iskola először a budapesti Katona József szakközépiskolát fogadták. Útközben így kulturális programokat szervezett az idegenvezetőnk: megketintettük a Sömöskő várát és a Füleki várat is.

dsc 7410dsc 7449

dsc 7411dsc 7424

dsc 7427

dsc 7459

dsc 7470dsc 7486

dsc 7487dsc 7499

dsc 7506dsc 7552
Habár a buszút csupán két és fél, három órát vett volna igénybe,  kirándulás olyan jól sikeredett, hogy csak fél háromra értőnk a fogadó iskolánkba. Itt már nagyon vártak minket és rögtön az iskola bemutatásával és az előttünk álló szakmai programot egyeztettük.

dsc 7568dsc 7573 

Ez után kövtkezett a szállás elfoglalása, mely az iskola kollégiuma volt, majd vacsora kövtkezett és legvégül kaptünk egy kis szabad időt, hogy felfedezhessü az iskola közveteln környezetét. Nemsokkal késöbbre kaptunk még lehetőséget, hogy a másnapi prezentációt tökéletesítsük, illevte a progrmaozási felületet tesztelhessük.

dsc 7576dsc 7582

dsc 7585

Éreztük, hogy sok volt ez egy napra, elfáradtunk. Ráadásul másnap munka következett, úgyhogy nem sokkal tíz óra után már mindeni ágyban volt.

3. nap 2016. március 18. (péntek)

A mai nap is nyolcra érkeztünk, a munkafolyamatok folyatódtak. A hálózatépítők másik csoportja ment el Horváth tanár úrral, a prezentáció készítése befejeződött és a megmaradt bemutatkozásokat is összegyűjtötte a blogos csoport, valamint megkezdtünk a tabló készítését is.

img 1305img 1318
img 1365img 1314

Fél tizenkettőkor egy baráti focimeccs vette kezdetét a két iskola között. A sporteseményt mindkét csapat rendkívüli módon élvezte, sőt, az Eötvös diákjaiból verbuválódott kis szurkolócsapat is remekül szórakozott.

img 1430img 1432

Meccs után ebédelni mentünk, majd az autóbuszok megérkezésével kezdetét vette a közös városnézés. Ez úttal a pesti oldalt jártuk körbe. A Délután folyamán megtekintettük a Szent István Bazilikát, az Országházat és a Hősök terét is. dsc 6955

remekül szórakozott.dsc 6991

2. nap 2016. március 17. (csütörtök) 

A munka nyolc órakor kezdődött. Horváth József tanár úr tartott nekünk egy bemutató órát, amiben felvázolta mi lesz a mai teendőnk, bemutatta a hálózat tervezés lépéseit egy prezentációban, majd egyik osztálytársunk, Turai Zsigmond, is tartott egy rövid ismeretterjesztő prezentációt, hogy vendégeinknek is nagyobb rálátásuk legyen a következendőkben elvégzendő munkára. img 1202

Ezek után négy csoportra osztottak minket, minden csoportnak más feladata volt. Az egyik csoportnak a prezentáció készítés volt a feladata, a másodiknak a blog és a tabló elkészítése, valamint két csoport foglalkozott a hálózat építésével, amelyet Horváth tanár úr segédkezésével készítenek.

»        A prezentációnak magába kell foglalnia a definíciókat és anyagrészeket, mint például a különböző kábelek a hálózatépítés lépései, IP címeket, topológiát és körvonalasan a megvalósítást.  

»        A hálózatépítők elkezdték kiépíteni a kábelcsatornát, valamint felszerelni a fali csatlakozókat. Egy-két órán belül az egyik falsík már el is készült, így a pénteki napra már csak a másik fal maradt.

»        A blogos-tablós csoport az események vizuális dokumentációját végzi. Feladatuk röviden összefoglalni a napi eseményeket, fényképekkel illusztrálni azokat. Minden résztvevőről rövid leírást készítenek, amelyben bemutatkoznak 

img 1231img 1267
img 1204

A délutánt vendégeink városnézéssel töltötték, célpontjuk Buda volt, ahol megtekintették a várat, a Halászbástyát és az eseménysorozat méltó lezárásaként egy fantasztikus dunai hajókiránduláson is részt vettek.

1. nap 2016. március 16. (szerda)

dsc 6896

A mai nap érkeztek a diákok Szlovákiából fél tizenegy felé. Itallal, és némi harapnivalóval vártuk őket. Igazgatónőnk köszöntő beszéde után, Nagy Katalin tanárnő rövid prezentációt tartott az iskolánkról és az iskolánkban található szakmacsoportokról, majd Pályi Krisztián tanár úr is köszöntötte vendégeinket és megkezdődött a csapatépítő játék Büki Bernadett tanárnő vezetésével. 

dsc 6827

Ezek után az Eötvös iskola tanulói visszamentek a hátralévő óráikra, míg a vendég diákok ebédelni mentek és tanáraink által megtekinthették iskolánkat, ahol Móder Antal tanár úr vezetésével betekintést nyerhettek gépészeti képzésünkbe, láthatták gépeinket működés közben, rövid szakmai bemutatót követően pedig elkészíthették saját „ördöglakatukat,” melyeket a vállalkozó kedvű diákok szuvenírként haza is vihettek.

dsc 6859

A délután folyamán vendégeink idegenvezető segítségével körbejárták a várost, barangoltak a Corvin Plázában, megnézték a mozit is. Négy-öt óra felé elfoglalták a szállást, a Rila hotelt. Az esetét már a környék felfedezésével töltötték.