Eötvös Loránd Technikum

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

Oxfordban a British Study Centres Modern British Culture tanfolyamán
20171103 132027
Az idei tanévben az Erasmus+ tanári mobilitási pályázati támogatásával szakgimnáziumunkban három angol nyelvszakos tanárnak nyílt lehetősége arra, hogy szakmailag, módszertanilag megújíthassa tudását, és olyan modern technikákat sajátíthasson el, melyben a kulturális ismeretek közvetítése központi szerepet tölt be. Közös projektünk témája a Modern brit kultúra témáira épült a Kultúra, mint eszköz a tanulói attitűd fejlesztésében címmel. Nyelvtudásunk fejlesztése, gyakorlása, interkulturális kompetenciánk javulása mellett életre szóló élményeket jelentett mindhármunknak a 2 hetes angliai továbbképzés: kollégáim Brightonban és Londonban, én pedig októberben Oxfordban jártam.

20171101 144757

    Egyértelmű, hogy nyelvtanárként a legtöbbet anyanyelvi környezetben szervezett tréningeken lehet tanulni és fejlődni. Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy ez a pályázat lehetővé tette, hogy 2 hétig Nagy-Britanniában tanulhassak. A helyszínt és a tanfolyam témáját is megválaszthattam. Oxfordot, az egyetemek, a tudás, a tanulás fellegvárának tekintik mind a mai napig. Az Isis (Thames) és a Cherwell folyók találkozásánál épült, csodálatos hangulatú, mézsárga köveiről, díszes tornyairól, és persze a 39 college-ról (melyből a legelsőt 1167-ben alapította II. Henrik azzal a céllal, hogy „soha ne legyen hiány olyan személyekben, akik megfelelően felkészültek Isten szolgálatára az egyházban és az államban”) híres kisváros fő tevékenysége ma is az oktatás.
20171031 152407A BRITISH STUDY CENTRES School of English tanárképző központja Oxford szívében található. Jelentkezésemet szívélyesen fogadták, a szervezéssel kapcsolatos minden információt gyorsan megkaptam. A tanfolyam kiválasztása után előzetes online tudásszint mérő tesztet írattak velem, és előzetes hallgatói igényfelmérést végeztek a résztémák összeválogatása céljából. Így már kiutazásom előtt elküldték a pontos munkatervünket, melyet megérkezve még újabb ötleteinkkel kiegészítettek. Az iskolában egyedüli magyarként természetesen sokat használtam az angol nyelvet, és alkalmam nyílt megismerkedni és barátságokat kötni más országokban dolgozó lengyel, német, ukrán, orosz, svájci, osztrák és spanyol kollégákkal. Diákként naponta 6 órát töltöttem az iskolában, és délután az iskola által vagy önállóan szervezett programokon vettem részt, jártam végig a gyönyörű látnivalókat. A tanfolyam nagyon sokszínű repertoárja mindvégig élményt nyújtó, magas szintű ismereteket biztosított, melyet két tapasztalt, felkészült igazán profi tanártréner adott át.
     Tananyagunk nyelvi, módszertani, kulturális ismeretek voltak, mely több témát ölelt fel: The UK today – exploiting authentic materials, Brexit, press and media, British humour, music, literature, legal system, education, schools, the Royal Family, The gifts the British gave the world, idioms, pubs, creativity  in the classroom etc. Az órákon folyamatosan párokban, csoportokban dolgoztuk fel az anyagokat. Számos hasznos olvasmányt, cikket, filmrészletet, hírt, szerepjátékot, dalt, videót, tematikusan összegyűjtött módszert vitattunk meg. Hasznos anyagokkal gazdagodtunk.
img 5493Csoportosan ellátogathattunk az Oxfordi Bíróság (Crown Court) épületébe, részt vehettünk valódi bírósági tárgyalásokon, ahol a talár és a paróka ma is kötelező viselet, majd egy napra betekinthettünk az oxfordi Kidlington Gosford Hill Comprehensive  School életébe. Óralátogatásokon, beszélgetéseken ismerkedhettünk egy oxfordi középiskola –a miénktől nagyon különböző- életével.

     Tanítás után a város nevezetességeit jártuk végig. A sok gyönyörű egyetemi épület, főként a híres Christ Church, a Merton, a New College vagy az Ashmolean,a Pitt Rivers, a Science and Natural History  Museum, a Carfax Tower, a Bodleian Library, a Radcliffe Camera, az Oxford Castle, az óriási Blackwell’s könyvesbolt, a cream tea egy többszáz éves teaházban vagy a hajózás az eredeti (a város nevét adó) ökörgázlóhoz mind emlékezetes marad. Esténként színházba, koncertre, hétvégén kirándulásra mentünk Woodstockba, Winston Churcill otthonába, a Blenheim-palotába , a Magdalen College botanikus kertjébe, pub-túrára, ahol remek fish-and-chips készült. Feladatainkat esténként másnapra elkészítettük, és három kollégámmal közös projektünkben a brit humor megnyilvánulásairól gyűjtöttünk anyagot, készítettünk riportot, filmfelvételt a városban.
20171024 15585220171025 145807

 

 

 

 

 

 

 

    

Szállásomat az iskola közvetítésével a város egy csendes, zöld lakóövezetében, Headingtonban egy nagyon vendégszerető háromgyermekes családnál kaptam. A helyi buszjárattal kényelmesen közlekedtem. A család rajtam kívül még egy japán hallgatót is fogadott, így az esti hosszas közös beszélgetéseink igazi élményt jelentettek. Az iskolás gyermekeik mindennapjait látva sok érdekes tapasztalatot szereztem a más szemléletű angol oktatási rendszerről: a csinos és mindenkit egyenlővé és kicsit fegyelmezettebbé varázsoló egyenruhájuktól kezdve a változatos, kreatív házi feladatokon át az otthon nagy tisztelettel és megbecsüléssel emlegetett tanáraikig. Büszkén emlegetik, hogy nemcsak az egyetem, de a város minden iskolája az országos átlagnál magasabb színvonalat képvisel Well, this is Oxford after all ...– hallottam nem egyszer. Meséltek iskolai fegyelemről, vizsgarendszerükről, praktikus, ügyes módszerekről, a napirendjükről, különóráikról: zenélés, festés, tenisz, egyházi közös programok, színjátszás stb. A szülőkkel pedig sokat beszélgettünk politikáról, szokásokról, kultúrájukról, a városukról, a szakmájukról, az utazásaikról, és ők is nagyon kíváncsian érdeklődtek Magyarországról. Éppen Halloween-kor kint járva személyesen is láthattam a vidám jelmezeket és a „Trick-or treat” szokását, valamint a Bonfire Night számtalan tűzijátékát hazafelé a repülő ablakából.

    A tanfolyamon rengeteg olvasnivalóval, fénymásolható hasznos anyaggal, webcímekkel, ötletekkel láttak el minket. Biztosra veszem, hogy a kint szerzett tananyagokat beépítjük mindennapi gyakorlatainkba. Szemléletünk változott, tudásunk frissült, érezhetően megújultunk, külföldi tanárkollégákkal barátságokat kötöttünk és felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Remélem, több kollégám is részt vehet majd hasonló pályázatokon.
20171028 124906
Vági Nóra
angol nyelvtanár