Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

  1. 4. Nemzetközi Diákmobilitás

    2018. február 11-17. Poprád, Szlovákia

Hideg, de halvány napsütéses vasárnapra ébredtünk. Reggel kilenckor találkoztunk az iskolánál, bepakoltunk a kocsiba és nekivágtunk az útnak. Az eddigi utjaink közül, most utaztunk a legkényelmesebben, köszönve ezt Sági Viktor tanár úrnak, aki bevállalta a vezetést egészen Poprádig, és természetesen vissza is.

A poprádi EPEC team tagjai:

Garajszki Csaba 12.a
Baráth Gábor 10.e
Tóth Armand Tícián 10.e
Sági Viktor tanár úr
Nagy Katalin tanárnő
20180211 090933
Délután három óra körül érkeztünk meg a fogadó iskolánk, a Stredna pryemiselna skola, parkolójába. Az iskola a mienkhez hasonló profilú, főként gépészeket, mechatronikusokat képeznek, de megférnek mellettük a művészi hajlammal megáldott tervezők és építészek is. A diákokat már várták a régi ismerősök, hiszen amikor Budapesten került sor a diáktalálkozóra, a fiúk a szlovák diákokat fogadták, úgyhogy ismerték egymást. A diákok mentek tehát a fogadó családokhoz, mi pedig a Hotel Poprádba. Hétfő reggel az iskolába kezdtük meg a munkát. Volt csapatépítés, megismertük az iskolát, játékos feladatok keretében Poprádot, értekeztünk, és el is telt a nap.
20180212 09292720180212 142425

Minden nemzetközi diáktalálkozóra előre megbeszélt feladatokat kell elvégezni, a tanulókat felkészíteni, előadásokat tartani, workshoppokon részt venni, és természetesen tanulmányi kirándulásokat is szervezünk. Nem volt ez másként ezen a héten sem. A pályázatnak megfelelően a nemzeti konzultáción alapuló kérdőívet kellett kitöltetnünk iskolánk tanulóival és azt kielemezni, prezentálni.  A projekt kezdetekor minden iskola megkapott egy meteorológiai állomást, melyet fel kellett iskolájában szerelni. Ezek az állomások folyamatosan gyűjtik az időjárási adatokat, melyeket nekünk egy táblázatban kell vezetni. Itt Poprádon a meglévő adatokból kellett elkészíteni egy, az adott város, régió időjárására és éghajlatára vonatkozó elemzést, melyet be is kellett mutatni a tanulóknak. A már több diáktalálkozón átívelő feladat a nemzetközi vállalkozás elindítása. Ezen a negyedik alkalmon a diákoknak azt kellett eldönteniük, hogy melyik ország vállalja a marketinget, a gyártást, az adminisztrációt stb., mert a következő és egyben utolsó alkalomra azt a részt kell kidolgozniuk.

20180215 090542
Lényeges, hogy minden alkalommal a fogadó ország arra is hangsúlyt fektet, hogy a vendégek megismerjék az adott régió népszokásait, népviseletét. A héten nekünk is volt alkalmunk kis népviseletbe öltözött babát elkészíteni, valamint a búcsú partin néptáncokat és népdalokat is élvezhettünk a helyi tánccsoport előadásában.
20180215 143033

A kirándulásokon elvittek minket a Magas Tátrába, Késmárkra, csillagvizsgálóba, úgyhogy rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Hazafelé a magyar delegáció még beugrott Kassára egy városnézésre, aztán pedig egyenesen Budapestre vette az irányt. A szülők már várták a tanulókat az iskola előtt, akik tele élménnyel hamar neki is kezdtek a mesélésnek Sajnos, már csak egy diák mobilitás van hátra, és hamarosan a projekt végéhez érkezünk.
20180213 10334020180213 112953Találkozunk márciusban Krétán!