Eötvös Loránd Technikum

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

Erasmus+ projekt - KA1- tanári mobilitás
Kultúra, mint eszköz a tanulói attitűd fejlesztésében

union jack webes

Ugyanúgy, mint az élet bármely területén, az oktatási intézményeknek is szükségük van a megújulásra. Egy szakgimnázium és szakközépiskola esetében, ez nem csak a szakmák, szakmacsoportok kínálatának a hazai és nemzetközi munkaerő piaci igényekhez történő igazítása jelenti, hanem a közismereti tantárgyak estében is elengedhetetlen a tanári szemléletváltás, a modernizáció, a módszertani megújulás és a naprakész tudás megléte. Gyorsan változó világunkban az angol nyelv az egyik legdinamikusabban, folyamatos változásban lévő „tantárgy”, mely tanításához elengedhetetlen a naprakész ismeret. Az utóbbi időben a különböző Európai Uniós pályázatnak köszönhetően egyre több európai országgal ápolunk baráti kapcsolatot, látogatunk el egymás intézményébe, országába. A kapcsolattartás nyelve az esetek jelentős részében az angol, így az angol tanárokra nagy feladat hárul. Fontos megemlíteni, hogy a nemzetközi pályázatok által behozott jelentős szemléletváltásnak köszönhetően intézményünk pedagógusai is felismerték, hogy ezek a projektek kiváló lehetőséget teremtenek tanulóinknak (a szervezett keretek között elsajátított szakmai ismeret mellett) az informális úton történő tanulásra. A más kultúrák befogadásához azonban kellőképpen nyitottá, érdeklődővé, befogadóvá kell tenni diákjainkat. Az angol nyelv tanítása kiváló alkalmat teremt erre, hiszen a nyelv mellett rengeteg ismeretanyagot lehet közvetíteni. Ezen túlmenően, az intézményünkből kikerülő tanulók jelentős része a környező nemzetközi cégeknél helyezkedik el, és egyre többen vállalnak munkát külföldön. Ennek megfelelően feladatunkká vált felkészíteni őket a nemzetközi munkaerőpiacra, olyan naprakész nyelvtudást adni nekik, mely a nemzetközi versenypiacon is használható, képessé tenni őket a nemzetközi portálokon való információgyűjtésre, álláskeresésre, kapcsolattartásra.
Éppen ezért a 2017/2018-as tanévben angol nyelvtanáraink vesznek részt két hetes továbbképzésen az Egyesült Királyságban.  A tanulási szakasz végeztével a kollégák olyan friss, naprakész nyelvi, kulturális, módszertani ismeretekkel gazdagodnak, melynek birtokában magabiztosan tudnak válaszolni tanulóinkban felmerülő, az angol nyelv használatára és a britek mindennapi életére, kultúrájára vonatkozó kérdésekre. Továbbá olyan új szemléletű módszertani ismeretekkel gazdagodnak, melyek segítségével a legmegfelelőbb autentikus forrásanyagot ki tudják választani és azt az órák menetébe beépíteni, motiváló feladatokkal feldolgozni.

A projekt során készült blogok az alábbi linkekre kattintva érhetőek el:
https://lifeinbritainerasmus.blogspot.com/

Pályi Krisztián BLOG

A projektben részt vevő kollégák beszámolói a névre kattintva érhetők el:

Pályi Krisztián : 2017. október 01- 14. között, The Englist Brighton Language Centre, A tanfolyam címe: Language, Methodology and Culture (Nyelv, módszertan és kultúra)
Vági Nóra : 2017. október 22- november 04. között Oxford, British Study Centres, Modern British Culture (Modern Brit Kultúra)
Nagy Katalin: 2018. január 07- 20. között London, International House London, Life in Britain